SÄLLSKAPSDJUR

SÄLLSKAPSDJUR SOM MARSVIN OCH KANIN

Det är inte bara katter och hundar som är välkomna till kliniken. Vi behandlar även kaniner, marsvin och andra små sällskapsdjur.

Kaniner bör vaccineras mot kaninpest (myxomatos) och gulsot. Nu finns ett kombinationsvaccin där en injektion ges från 5 veckors ålder, sedan vaccineras kaninen en gång per år. Om kaninen inte skall gå i avel bör den kastreras. Hanarna blir lättare att hantera och hos honorna undviks oönskade dräktigheter och livmodercancer. För övrigt är utfodringen mycket viktig för kaniner och marsvin.

Kanin och marsvin ska inte fasta innan operation.

De bör äta fram till operationen, och ska ha med sig hö, och mat hemifrån som de är vana med att äta.

Image
Vårt hemgångsråd efter kastrering på kanin och marsvin.
Bra att även läsa innan.

Kastrering kanin och marsvinshona

Ditt djur har kastrerats och livmoder och äggstockar har tagits bort. Stygnen skall tas om 10-12 dagar. Stygntagning är kostnadsfritt hos oss. Det är viktigt att kaninen/marsvinet kommer igång att äta som vanligt efter operationen. Ge Fiber plex / critical care, efter instruktion från Veterinär/sköterska under minst tre dagar efter operationen. Det är normalt att de är lite vinglig efter narkosen. De har svårare att hålla en jämn kroppstemperatur efter narkosen så unvik kyla och hög värme. Håll extra rent i buren tills såret på magen har läkt helt.

Ni kan tvätta med tex koksalt och såret bör tittas över dagligen. Om det blir rött, vätskar sig eller blir svullet är det viktigt att ni hör av er. Marsvin och kaniner har känslig hud och ibland kan de reagera på suturerna. Om det blir en böld, eller knöl är det bra att vi kollar upp det så fort som möjligt.

Vid frågor ring gärna oss på 090-122990. Akuta ärenden kan prova att ringa 070-366 45 00/0935-122 20 (privat hemnummer)

Kastrering marsvin och kanin hane

Ditt djur har kastrerats och testiklarna har tagits bort. Stygnen ska tas bort om 10-12 dagar.Stygntagning är kostnadsfritt hos oss. Det är viktigt att Marsvinet/kaninen kommer igång att äta som vanligt efter operationen. Ge Fiber plex/Critical care efter instruktion från Veterinär/sköterska under minst tre dagar efter operationen. Det är normalt att det är lite vingligt efter narkosen. De har svårare att hålla en jämn kroppstemperatur efter narkosen så undvik kyla och hög värme. Håll extra rent i buren tills såret är helt läkt.

Såret ska hållas rent med tex koksalt och kontrolleras dagligen. Om det blir rött, vätskar sig eller blir svullet måste du höra av dig omgående. Marsvin och Kaniner har känslig hud och ibland reagerar de på suturerna. Om det blir en böld, eller knöl är det bra att vi kollar upp det så fort som möjligt. Spermier kan leva upp till tre veckor så sätt inte ihop hanen med ev. hona tidigare än så.

Vid frågor ring gärna på 090-122990, akuta ärenden kan ringa 070-366 45 00, 0935-122 20 (privat hem nummer)

Att tänka på när du besöker klinikerna

Om ditt djur har feber, hosta, kräkningar eller diarre eller om du misstänker annan smitta tex, löss , anmäl dig utan djur i receptionen och invänta tillåtelse att ta in ditt djur.

Vännäs

UmanVeterinären AB
Gåsgränd 4
911 32 Vännäs

E-post: info@umanvet.se

Tel: 0935 - 517 00 eller 090 - 12 29 90

Umeå

DinVet i Umeå / UmanVeterinären AB
Björnvägen 9
906 40 Umeå

E-post: info@dinvetumea.se

Tel: 090 - 12 29 90

Öppettider Vännäs

Måndag 13-17. Middag 17-18 Drop in vaccinering 18-20
Tisdag Stängt
Onsdag Stängt
Torsdag Stängt
Fredag jämna veckor 08-16.00 lunch 12-13.
Fredag udda veckor Stängt

Vi svarar i telefon och mail alla veckodagar.

Tillfälliga ändringar uppdateras på vår facebooksida.

Öppettider Umeå

Öppettider
Måndag-Fredag 8.30-16.00

Telefontid för bokning och konsultation
8.00-16.00 i mån av tid.

Lunchstängt
12.00-13.00