Adress:

UmanVeterinären AB
Björnvägen 9,
906 40 Umeå

Tel Umeå: 090-12 29 90

Tel Vännäs: 0935-51700

      E-post: info@umanvet.se

SJUKDOMA KATTER | KATTSJUKDOMAR UMANVETERINÄREN UMEÅ VÄNNÄS

Vanliga sjukdomar hos katten

kattenUrinstopp hankatt

Det är vanligt att hankatter plötsligt får besvär med att kissa. De går ofta på lådan men det kommer endast några droppar urin. Ibland kan urinen också vara blodblandad. I vissa fall kan katten inte kissa alls. Ofta jamar katten och visar på kraftigt obehag.

Orsaken till att det blir stopp är kristaller som kan finnas i kattens urin. Kristallerna kan klumpa  ihop sig så att det blir stopp i hankattens urinrör. I urinblåsan kan det också bildas stenar av kristallerna.

Om katten inte kan kissa alls måste den med en gång tas omhand om av Veterinär. Urinblåsan blir överfull även på en katt som klarar av att kissa lite.

Om katten inte får hjälp i tid kan den bli mycket dålig och kan dö. Veterinären söver katten och spolar loss stoppet. Efterbehandling av urinsten är specialfoder som löser upp kristallerna som du köper via Veterinär.

Honkatter

Även honkatter kan få kristaller och stenar i urinblåsan men honorna visar på andra symtom. Eftersom deras urinrör är både kortare och bredare än hanarnas får de sällan stopp, men har istället ofta blod i urinen.

Behandling av katter

Vkatti utför alla de vanligaste behandlingarna för din katt, såsom allmänna hälsoundersökningar (öron, ögon, sår, hud mm), medicinska utredningar, besiktningar kattungar/ vuxna, avlivning och omhändertagande,
ultraljudsundersökningar, analys av blodvärden, urinprovsanalys, kastrering/ sterilisering även vid akuta livmoderinflammationer, övrig kirurgi såsom bortoperationer av tumörer, urinsten, biopsier mm.

En katt bör genomgå en fullständig hälsoundersökning minst en gång om året. Äldre katter eller katter med särskilda åkommor bör undersökas oftare. Regelbundna undersökningar krävs för att säkerställa att katten är frisk.

Kastrering hankatt hemgångsråd efter operation

Din katt har blivit sövd idag och det är viktigt att du tänker på följande saker:

Låt katten sova ut hemma i ett mörkt, tyst rum, helst på en filt på golvet. Se till den regelbundet. Det är normalt att djuret är vingligt och trött. Mat får ges när katten är riktigt vaken och vatten redan efter någon timme. De första portionerna ska vara små. Stanna hos djuret medans det äter och dricker.

Din katt har blivit kastrerad, det vill säga testiklarna har blivit borttagna under narkos. Om katten slickar på såret ska den ha en krage på sig, dessa finns att köpa här. Katten bör hållas inomhus några dagar tills såret har läkts. Observera att kastrerade katter har lätt att gå upp i vikt, så var noga med foderdieten i framtiden!

Om något inträffar som ej förefaller normalt eller om du är osäker, tag kontakt med mig. Här kan du nå mig under dagen 090-122990 , eller vid akuta problem under kvällen/natten kan du nå mig på 070-366 45 00 eller 0935-12220 (hem).

Kastrering honkatt, hemgångsråd efter operation

Din katt har blivit kastrerad, det vill säga äggstockar och livmoder har blivit borttagna under narkos. Katten kan vara lite trött hemma under kvällen. Låt den vila ut i lugn och ro i behaglig rumstemperatur. Vatten får den dricka direkt, men mat får den inte äta förrän den är helt vaken.

Såret på magen ska se torrt och rent ut, om inte bör det tvättas med koksaltlösning. Det är normalt att det kan kännas en liten knöl under såret de första två veckorna. Om knölen blir större och större eller om såret börjar se irriterat ut ska ni höra av er till mig. Stygnen är sydda i huden och ska inte tas bort. Om katten slickar på såret måste hon ha krage. Ge smärtstillande medicin vid behov enl recept. Katten har fått smärtstillande och mer kan ges först igen imorgon. Om djuret får kräkningar, diarre avsluta omedelbart medicineringen och kontakta oss.

Kontakta mig  på 090-126535, eller jourhavande distriktsveterinär om såret blir rött och svullet, börjar vätska sig eller spricker. Eller om katten blir allmänt dålig på något sätt.

Ring mig gärna om du undrar något. Observera att djur som kastrerats har lätt att gå upp i vikt, så var noga med foderdieten i framtiden!

Här kan du nå mig under kvällen/natten vid ev akuta problem efter operationen: 070-366 45 00, 0935-12220 (privat).