Adress:

UmanVeterinären AB
Björnvägen 9,
906 40 Umeå

Tel Umeå: 090-12 29 90

Tel Vännäs: 0935-51700

      E-post: info@umanvet.se

SJUKDOMA KATTER | KATTSJUKDOMAR UMANVETERINÄREN UMEÅ VÄNNÄS

Vanliga sjukdomar hos katten

kattenUrinstopp hankatt

Det är vanligt att hankatter plötsligt får besvär med att kissa. De går ofta på lådan men det kommer endast några droppar urin. Ibland kan urinen också vara blodblandad. I vissa fall kan katten inte kissa alls. Ofta jamar katten och visar på kraftigt obehag.

Orsaken till att det blir stopp är kristaller som kan finnas i kattens urin. Kristallerna kan klumpa  ihop sig så att det blir stopp i hankattens urinrör. I urinblåsan kan det också bildas stenar av kristallerna.

Om katten inte kan kissa alls måste den med en gång tas omhand om av Veterinär. Urinblåsan blir överfull även på en katt som klarar av att kissa lite.

Om katten inte får hjälp i tid kan den bli mycket dålig och kan dö. Veterinären söver katten och spolar loss stoppet. Efterbehandling av urinsten är specialfoder som löser upp kristallerna som du köper via Veterinär.

Honkatter

Även honkatter kan få kristaller och stenar i urinblåsan men honorna visar på andra symtom. Eftersom deras urinrör är både kortare och bredare än hanarnas får de sällan stopp, men har istället ofta blod i urinen.